Over

mekykeallo2

Grondlegger en projectleider Mek Ykeallo

quote

Ooit was ik een van hen. Ik spreek hun taal, letterlijk en figuurlijk.

- Mek Ykeallo

Stap voor stap werken aan een nieuw begin

Toen Mek Ykeallo jaren geleden in een Noord-Hollands asielzoekerscentrum zat, wilde hij maar één ding: beginnen aan zijn nieuwe leven. Maar hoe doe je zoiets op een plek waar alles en iedereen vreemd voor je is? Het begint met het zetten van kleine stappen, ondervond Mek (1966). Hij pakte een schoffel op als vrijwilliger bij de Plantsoenendienst in Laren en creëerde zo eigenhandig een vruchtbare bodem voor een succesvol en gelukkig leven in Nederland.

De eerste stap naar de buitenwereld bracht Mek collega's. Marcel, Willem, Marco, Henkie, Cor. Handig, want ze lieten hem zien hoe het hier allemaal zo'n beetje werkt. Maar ook gezellig, het vinden van aansluiting bleek een belangrijke motivator om door te zetten in de moeilijke en soms verwarrende periode. Stap twee zette Mek naar het huis van de jarige Marcel, die hem had uitgenodigd voor zijn feestje. Tot op de dag van vandaag herinnert Mek zich hoe spannend dat was: om de taal niet te spreken in een ruimte vol hossende Nederlanders. Hoe verloren je je kan voelen. Maar ook hoe krachtig het voelt om erbij betrokken te worden. Hoe fijn het is als mensen naar je lachen en je vragen of je een bitterbal wil. Het leidde naar stap drie. En vier. En vijf. En vele, vele anderen.

Het duwtje in de rug, dat Mek zich destijds zelf gaf, is wat hij jongeren die nu in zijn situatie zitten wil geven. Door met ze te voetballen op het Cruyff Court in Osdorp bijvoorbeeld. Samen een balletje trappen en ondertussen bespreken hoe het ervoor staat. Die lastige brief van de gemeente even doornemen, wat staat daar nou precies?

Door het motiveren van de jongeren om uit hun comfortzone te treden en mee te doen, door ze te leren niet meteen te veel te willen maar het stap voor stap te doen. Door ze te begeleiden naar vrijwilligerswerk, om ze kennis te laten maken met de maatschappij en de maatschappij met hen. Zodat ze zelfstandig stappen vooruit gaan zetten, en hun eigen Marcels en Henkies weten te vinden.

Mek Ykeallo (1966) is eigenaar van restaurant Azmarino in de Amsterdamse Pijp. Hij woont samen met zijn Annemarie en hondje Bobbie in Osdorp.

English version

Ons team


 

Carrie van der Kroon
Voorzitter

Opkomen voor kinderen en jongeren loopt als een rode draad door Carries (1988) loopbaan. Als specialist in internationale kinderrechten en rechtsantropoloog ondersteunt zij hen bij het vinden en uiten van hun stem.   

Lees verder

Caroline Hoefsloot
Bestuurslid

Caroline krijgt energie van veelzijdigheid. Daarom combineert ze haar commerciële baan als Brand Manager met vrijwilligerswerk. Om iets terug te doen voor de samenleving zet ze zich in als bestuurslid bij onze stichting. 

Lees verder


 

Michelle van Hekken
Projectcoördinator

Social worker en projectcoördinator Michelle  (1993) wil het verschil maken. Zij gaat met de jongeren in gesprek en kijkt verder. Michelle is als project coördinator elke woensdag  op Riekerhaven aanwezig.

Lees verder

Huruy Sultan
Ambassadeur

Als je Huruy uit Eritrea vraagt iets te organiseren, krijgt hij iedereen bij elkaar. Als bewoner van Startblok Riekerhaven zet hij zich in als brug tussen zijn medebewoners en Stichting Ykeallo en werkt daarmee ook aan zijn eigen ontwikkeling. 

Lees verder

Aadel Omar
Ambassadeur

Sudanees Aadel houdt ervan om onder de mensen te zijn en wil graag de Nederlandse maatschappij leren kennen. Daarom begeleidt hij onze sport- en spelactiviteiten in de Riekerhaven.

Lees verder

 

 


 

Abdul Rahman Kalthoum
Ambassadeur

Abdul uit Syrië wil wat betekenen voor zijn omgeving, daarin is hij erg gemotiveerd. Aan die wens geeft hij vorm door zich in te zetten voor zijn directe omgeving. In de Riekerhaven helpt hij ons anderen te helpen. 

Lees verder

 

 

 

 

Kevin Riley
Adviseur

Kevin werkt bij Defensie en adviseert Stichting Ykeallo op vrijwillige basis. Hij buigt zich met name over veiligheidsvraagstukken. Maar ook bijspringen tijdens activiteiten, zoals een balletje trappen, doet hij graag.